petek, 27. julij 2012

Ambrozija ponovno v Argentinskem parku

Aktivnosti z ambrozijo se nadaljuejo. Ena od osveščenih mam, ki živi ob parku je dala inciiativo na vse mestne odgovorne, da nekaj ukrenejo, saj se ambrozija vedno znova in znova pojavlja, čeprav smo jo z delovno akcijo že temeljito populili. Toda semena so očitno vsepovsod. Če se ne ukrepa zdaj, se bo kontaminiralo še ostale dela parka.


Zadeva: Ambrozija ponovno v Argentinskem parku

Pozdravljeni
  
Danes sem v malem trikotnem delu Argentinskega parka našla nekaj ambrozij.
Pred kratkim je ta del že očistila skupina ljudi, a izgleda, da semena nevarne rastline v zemlji še vedno kalijo (seme ambrozije lahko v zemlji ostane kaljivo tudi več deset let).
Ker ne vem kdo je pristojen za odstranitev škodljivih rastlin v mestnih parkih, vam vsem pišem. V pismu vam tudi prilagam danes posnete fotografije.
Potrebno je takoj ukrepati!, dokler rastline še ne cvetijo in jih izpuliti s korenino ter nizko pokositi travnik.
Verjetno, boste kot dobri gospodarji in skrbniki parka, pregledali tudi preostale dele parka in jih, če bo potrebno tudi očistili alergene ambrozije.
Za konec naj vas še spomnim, da sta v bližini šola in vrtec, v parku pa je tudi otroško igrišče.
                              
Z željo, da bo ambrozija čimprej izruvana in travnik pokošen, vas lepo pozdravljam.
Irena Gubanc





















foto: Irena Gubanc

četrtek, 12. julij 2012

Čiščenje Koseškega bajerja

6. julija smo skupaj z Ribiškim društvom, ki skrbi za Koseški bajer poskrbeli še za nadaljnje čiščenje bregov bajerja.Ta dan se je ulilo ko iz škafa, zato smo začeli šele, ko je posijalo sonce, dresnik je narasel še in še. Res je puljenje težje kot prekrivanje! Slike so dokaz za to, kako hitro zrase.
Prijavilo se je kar 12 ribičev in Srečo Kirn je izvedel kratko predstavitev projekta in predavanje od japonskem dresniku. Vse to je prepričalo ribiče, da so nemudoma v pol ure uničili narastek.
Toda zmaga je sladka. Pridobivamo nove preganjalce te invazivke, kar se nekaterim zdi že nemogoče.












petek, 6. julij 2012

Ruvanje Ambrozije v Argentinskem parku

V torek 3.6. 2012 smo se ob 11h zbrali na krajši akciji v Argentinskem parku v Ljubljani, kjer smo nedavno tega odkrili Ambrozijo. Zbralo se nas je sedem prostovoljcev vključno z Zalo Strojin iz oddelka za varstvo okolja iz MOL-a. Hvala Zala za pomočJ. Na našo veliko srečo smo imeli na delu travnika oziroma parka, kjer se nahaja Ambrozija senco tako, da se nismo imeli težav z žgočim soncem. Ruvanje je trajalo kako uro. Za ta dogodek smo izdelali tudi tablo, katera opozarja na nevarnost Ambrozije. 














Mislim, da smo park očistili Ambrozije, a bomo vseeno delali monitoring parka na dva tedna. Na koncu smo dobili osvežilno limonado v gostilni Figovec!
Hvala za pomoč vsem!

torek, 3. julij 2012

Odkritje v središču Ljubljane

Ob sprehodu po mestu smo v enem najstarejših parkov v Ljubljani opazili Ambrozijo. Opazili smo jo v Argentinskem parku ob Ministrstvu za notranje zadeve poleg eko otočkov novih smetnjakov. Kako to, da se je Ambrozija naselila v najstarejšem parku v Ljubljani, kljub temu, da je v bližini ni nikjer? Odgovor je preprost; z gradnjo eko otočka in izkopavanjem lukenj za smeti, so graditelji pripeljali poceni, okuženo zemljo. In tako se je tam začela razraščati Ambrozija. Tako smo se odločili za takojšnjo akcijo in bomo v torek 3.7. ob 11h dopoldne ruvali ambrozijo.











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...