sreda, 22. maj 2013

Terensko delo z dijaki biotehniškega izobraževalnega centra na projektu Od besed k dejanjem (8.4. – 19.4.)


Projekt Od besed k dejanjem, ki ga financira MOL – oddelek za varstvo okolja, je pravzaprav nadaljevanje našega dela na področju invazivnih rastlinskih vrst. Sedaj se s to problematiko spopadamo že četrto leto zapored. Lansko leto smo začeli z eksperimentalno metodo prekrivanja Japonskega dresnika na lokaciji v Župančičevi jami. Letos bomo to dejavnost razširili še na Koseški bajer, kjer smo lansko leto to rastlino zgolj ruvali in kosili.

 Prva dva dneva smo dijake seznanili s problematiko invazivnih vrst; problemi razraščanja, uničevanja domorodnih vrst (tako rastlinskih kot živalskih), gospodarska škoda, ki jo povzročajo, močne alergije in okvare naših organov, neobveščenost ljudi, neodzivnost države na tem področju in problemi z zatiranjem teh rastlin.

Po uvodnem delu smo se odpravili na teren, in sicer na našo lokacijo v Župančičevi jami. Lokacijo smo najprej pregrabili in očistili smeti. Ko je bila zemlja očiščena, smo začeli s krampanjem in lopatanjem, da bi vsaj malo očistili površinski del korenin Japonskega dresnika. Opazili smo, da je bilo korenin letos občutno manj kot prejšnje leto; to smo pripisali prav lanskoletnemu prekrivanju in stalnemu puljenju. Korenin je bilo vsaj dvakrat do trikrat manj kot prejšnje leto, kar nedvomno štejemo kot uspeh lanskoletne akcije. 

Zemljo smo čistili korenin približno dva dneva. Nato smo zemljo pregrabili in pripravili teren za prekrivanje. Prekrili smo jo s folijo. Rastišče smo prekrili zato, da rastlina ne dobi sončne svetlobe, s čimer ji odvzamemo zmožnost izvajanja fotosinteze. Letos smo prekrili kar nekaj kvadratnih metrov površine manj kot lani, kar ponovno lahko štejemo kot uspeh lanskoletne akcije prekrivanja. Letos smo površino prekrili drugače kot lansko leto. Prekrili smo jo s čim daljšimi kosi možno, folijo smo bolje pritrdili in se poizkusili naučiti čimveč iz lanskoletnih napak.
Drugi teden smo delali izključno na površini na Koseškem bajerju, kjer smo lansko leto zgolj ruvali in kosili. Postopek je bil isti; namreč očistiti zemljo korenin in pripraviti teren za prekrivanje. Teren smo z veliko dela tudi pripravili, a nam je za prekrivanje ostal dan premalo, tako da bomo površino morali prekriti sami čimprej.

Prva resnejša akcija je bila izjemno uspešna. Prostovoljci/dijaki so bili izjemno  prizadevni in delavni. Naredili smo veliko. Z našo akcijo pa smo jim skušali pokazati drugačne načine dela kot jim jih prikazujejo filmi in nanizanke. Tudi sami so zato, ker so delali družbeno koristna dela, veliko lažje poprijeli za krampe in lopate. Akcijo smo zaključili s pogostitvijo v piceriji Foculus, kjer so nam vsem »delavcem« častili pice. Na tem mestu se piceriji Foculus tudi lepo zahvaljujemo!




Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...