ponedeljek, 15. september 2014

Borba z Japonskim dresnikom na Koseškem bajerju




V ponedeljek 12.5. so se našemu projektu ponovno pridružili mladi dijaki biotehničnega izobraževalnega centra.


Po uvodnem predavanju,ki je dijake seznanil s problematiko invazivnih rastlinskih vrst na področju mestne občine Ljubljana, smo se v torek odpravili na lokacijo pri Koseškem bajerju. Ob prihodu na bajer smo bili prvi dan kar malo negativno presenečeni nad izjemno rastjo dresnika na delih bajerja, kjer se letos še nismo lotili prekrivanja z zaščitno folijo. V manj kot dveh tednih je dresnik zrasel več kot 2 metra v višino in zelo na gosto.

Po pregledu lokacije smo se odločili, da je potrebno takojšnje odstranjevanjem dresnika in priprava površine za prekrivanje. Za odstranjevanje vseh novonastalih rastlin smo porabili preostanek tedna. Odstranjevanja smo se lotili ročno, ker je ob taki velikosti rastlin to tudi najlažje. Ker zna biti borba s koreninskim sistemom japonskega dresnika neskončna, smo se osredotočili predvsem na zunanje dele te rastline. Pravzaprav se steblo malo močneje potegne in izpuli brez večjega naprezanja. Kljub temu pa je bilo vseeno potrebno nekaj prekopavanja, znebiti se je bilo potrebno največjih korenin.


 
Drugi teden prakse je bila lokacija pripravljena za prekrivanje. Sistematsko smo se lotili s prekrivanjem in fiksiranjem folije, ki nam je v preteklosti zaradi vetrovne narave bajerja povzročala velike preglavice. Folijo smo fiksirali tako, da smo ob robu lokacije skopali jarek, folijo položili v jarek in jo zasuli z zemljo. Obtežitev folije na celotni lokaciji letos ni bila problem, saj se je okoli bajerja zaradi žledu našlo res veliko odpadnega lesa. Po opravljenem delu smo praktikante odpeljali na ogled lokacij, ki so bile v preteklosti okužene z invazivnimi vrstami. Tam so se lahko na lastne oči prepričali, kako uspešen je princip prekrivanja okužene zemlje. Prakso smo zaključili v restavraciji Ribca, kjer so nas v zahvalo za družbeno koristna dela postregli s morsko pojedino.
lp

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...