ponedeljek, 15. september 2014

Mladi praktikantje ponovno aktivniV ponedeljek 2.6. 2014 smo že tretjič letos za dva tedna dobili na prakso mlade iz BIC-a. Tokrat smo dobili 5 dijakov prvega letnika Naravovarstvenih tehnikov. 


Že prvi delovni dan smo jih odpeljali na koseški bajer, kjer se je večina prvič šele seznanila s problematiko invazivnih rastlinskih vrst, tako da smo jim prvo na kratko odpredavali najpomembnejše informacije o Japonskem dresniku in tudi o drugih invazivnih vrstah. Sprehodili smo se okoli Koseškega bajerja do Poti spominov in tovarištva, kjer so lahko videli, koliko je Japonski dresnik na temu območju tudi razraščen.
Drugi delovni dan smo vsi skupaj odšli odstranjevati Kavkaški orjaški Dežen. Ker je ta rastlina tako zelo nevarna, so dijaki bili deležni krajšega predavanja na temo te invazivne rastline. Ostali smo ga šli odstranjevati. Bili smo oblečeni v skafandre in zaščitne maske. Bilo je zelo vroče in kar naporno. Sok rastline smrdi in ni je najlaže za odstranjevati. Kavkaški dežen lahko zraste tudi čez 2 metra, ima izjemno strupeno kislino, ki nam ob stiku s Soncem naredi močne opekline na koži, kar je občutil tudi Nejc. Zaradi opeklin bo namreč moral nositi povoj še vsaj en mesec. Čim pride opeklina do ponovnega stika s soncem, se opeklina zopet poslabša. Zadeva je izjemno neugodna.
Nato smo se lotili odstranjevanja Japonskega dresnika na lokaciji, kjer je Japonski dresnik že prekrit. Tam letos pretirano veliko dela nimamo. Rastlina raste na precej manjšem območju kot lani, tistega malo, kar še pride nekako mimo folije, se populi v nekaj minutah, tako da gre na tej lokaciji zaenkrat vse po planu.


V naslednjih dneh smo se spravili še na preostala tri rastišča okoli bajerja. Tam se je Japonski dresnik zelo razrasel, tako da smo imeli z njem za nekaj dni dela. Ves Japonski dresnik, ki smo ga populili, smo prepeljali na podjetje Tisa d.o.o., ki te vrste odpadke tudi primerno uniči. Napolnili smo za cel kombi zunanjih delov in nekaj korenin Japonskega dresnika.


Eno rastišče ob potki smo sedaj tudi prekrili s folijo. Drugega na drugi strani potke še nismo mogli, ker so prav na tistem mestu nekaj delali. Tako  da tisti del rastišča bomo še prekrili, ko bodo dela tam tudi ustavljena.


Za konec prakse smo si privoščili pico v piceriji Foculus, ki se jim ponovno zelo zahvaljujemo za prijaznost in donacijo. Hvala tudi dijakom.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...